de 25 de ani pe piata

Pregătirea sistemului de încălzire centrală pentru iarnă: confort și economii de energie

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperatura începe să scadă, este esențial să ne asigurăm că sistemul nostru de încălzire centrală este pregătit pentru provocările iernii. Prin câteva mici intervenții, nu numai că vei avea parte de o casă caldă și confortabilă, dar vei reuși să economisești și energie. În acest articol, te vom ghida prin pașii necesari pentru a-ți pregăti centrala termică pentru iarnă, cu sfaturi pentru sisteme mai vechi și măsuri împotriva înghețului, pentru a preveni orice întreruperi inutile.

 

Iarna și sistemul tău de încălzire

Iernile pot fi aspre și pot pune presiune pe orice sistem de încălzire. O pregătire adecvată nu doar că asigură un confort termic în locuința ta, dar contribuie și la economisirea energiei și la prelungirea duratei de viață a sistemului de încălzire.

 

Pașii Esențiali pentru Pregătire

 1. Completează centrala cu apă: Verifică presiunea apei pe manometru; aceasta ar trebui să fie între 1 și 1,5 bar. Dacă presiunea este mai mică, umple cazanul până atinge presiunea dorită.
 2. Aerisirea caloriferelor: Aerul din calorifere poate reduce eficiența acestora. Închideți robinetele tuturor caloriferelor, utilizează o cheie de purjare și eliberează aerul până când începe să iasă apă, repetând procedura pentru toate caloriferele din casă.
 3. Reglarea robinetelor: Asigură-te că toate robinetele sunt deschise complet și că termostatul este setat la temperatura dorită pentru a verifica distribuția uniformă a căldurii.
 4. Verificarea presiunii pompei: O presiune corectă a pompei asigură o circulație eficientă a apei. Consultă manualul sistemului tău pentru setările recomandate.
 5. Prevenirea înghețului: Izolează țevile în zonele neîncălzite pentru a preveni înghețul, care poate duce la spargerea conductelor.

 

Sfaturi suplimentare pentru sistemele mai vechi

Dacă aveți un sistem mai vechi, acordați o atenție suplimentară la următoarele:

 • verificare profesională: un expert poate evalua starea generală a instalației și poate rezolva problemele înainte de agravare.
 • înlocuirea pieselor uzate: înlocuirea componentelor precum pompa de circulație poate îmbunătăți eficiența.
 • trecerea la un cazan de înaltă eficiență: un cazan mai eficient energetic poate reduce costurile pe termen lung.
 • instalarea supapelor termostatice pentru radiator: acestea reglează temperatura per cameră, ajutând la economisirea energiei.
 • îmbunătățirea izolației: o casă mai bine izolată păstrează căldura, reducând sarcina sistemului de încălzire.

 

Sfaturi finale

 • Setează termostatul la o temperatură minimă de 10-15 grade Celsius, mai ales când ești plecat de acasă.
 • Ia în considerare instalarea unui termostat inteligent pentru o monitorizare și reglare mai bună a consumului de energie.
 • Siguranța primează: în caz de îndoieli, consultă un profesionist și asigură-te că ai un detector de monoxid de carbon instalat.

 

Prin urmarea acestor pași simpli, te vei asigura că sistemul de încălzire centrală este pregătit să îți ofere confort și eficiență pe parcursul întregii ierni. Gândește-te la această pregătire ca la un mic efort acum pentru o iarnă întreagă de confort și economii.

 

Mai multe informații și sfaturi de la profesioniști:

Conexinstal!