de 25 de ani pe piata

Cum alegi cel mai bun aparat AC în funcție de nevoile tale?

Alegerea unui aparat de aer condiționat nu este întotdeauna cea mai ușoară decizie. Acest lucru poate fi influențat de multe aspecte. Poți alege un AC în funcție de spațiul pentru care urmează să-l folosești, în funcție de modul în care îl montezi sau în funcție de preț și calitate oferită de aparat.

Noi ne-am gândit să-ți facem un scurt ghid, o prezentare a modului de decizie în cazul unei achiziții. Cum alegi cel mai bun aparat AC în funcție de nevoile pe care le ai?

Alegerea în funcție de preț

Un studiu GFK demonstra faptul că, și nu numai în industria AC, românii aleg produsele pe care le cumpără, de cele mai multe ori, bazându-se pe preț. Ce-i mai ieftin, e și cel mai mai cumpărat. Ei bine, o astfel de decizie nu te va duce la o investiție profitabilă în ceea ce privește alegerea AC-ului. Un produs ieftin va garanta o perioadă de funcționare mai mică și, de obicei, va întâmpina dificultăți în funcționare. Astfel, îți propunem un scenariu:

  • Pe o perioadă de 10 ani alegi să cumperi un AC ieftin, la 2000 de lei (să spunem). În cei 10 ani ajungi să schimbi acel AC de minim 3 ori (conform garanțiilor medii oferite de producători). Astfel, ai cheltuit deja 3000 de lei. Luând în calcul și montajul (la prețurile practicate în București), e posibil să fi ajuns la suma de 4500 de lei deja. Dacă mai luăm în calcul și mentenanța sau reparațiile, deja ai depășit 5000 de lei în cei 10 ani.
  • Nu mai bine achitai un preț de 4000 de lei și un singur montaj și te bucurai de garanție și eficiență pentru poate chiar două decenii, fără niciun efort în plus?

Alegerea în funcție de marcă

Aici ai diverse tipuri de AC din care poți alege. Trebuie să știi însă că cei mai buni producători de aparate de aer condiționat sunt, se pare, japonezii – după tradiția producătorilor, declarațiile cumpărătorilor și publicațiile de specialitate.

Astfel, în ceea ce privește marca, poți alege un aparat AC Daikin sau Hitachi dacă dorești fiabilitate.  Iar dacă dorești un preț mai mic, dar nu vrei să lipsească nici calitatea, poți alege un aparat de aer condiționat de la o marcă renumită cum e Daikin, aceasta încadrându-se și la un buget mai mic cu soluții eficiente, fără a pierde  din calitate.

Pentru a te documenta mai mult în ceea ce privește alegerea unui aparat în funcție de marcă, am realizat și un top al celor mai bune aparate de aer condiționat. Îl poți găsi pe blogul nostru.

Alegerea în funcție de specificații

Aici începe să fie cu adevărat interesant. Alegi un aparat de 12000BTU sau unul de 24000BTU? Alegi un aparat split? Alegi un INVERTER? Vrei conexiune WI-FI? Alegi mai multă eficiență? Ce clasă energetică să aleg și cum va afecta acest lucru puterea aparatului?

Ei bine, aici sunt multe detalii pe care trebuie să le iei în calcul. Noi îți dăm doar câteva repere: Alege întotdeauna un aparat INVERTER, cu o clasă energetică A++/A+++ și cu o capacitate de răcire / încălzire de minim 12000BTU pentru o suprafață modică a unei camere (până în 35mp). Dacă doriți să acționați pe un spațiu de 70 – 100mp ar fi mai bine să alegeți un AC de 24000BTU.

Alegeți mereu un AC cu funcții inteligente, cu un controlor WI-FI și fiți atenți la specificațiile de filtrare. Există aparate cu filtre care elimină particulele dăunătoare din aer și care au funcții de auto-curățare.

În funcție de tipuri de aparate și montaj

Poți alege un aparat de perete sau un aparat AC de tavan. De asemenea, există aparate cu aer condiționat portabile sau multi split. Cele mai utilizate sunt cele de perete. Iar cele mai puțin utilizate sunt cele de tavan. Însă dacă este vorba despre un tavan fals, acest aparat este alegerea ideală.

Cele multi split sunt avantajoase dacă vreți să acționați în toată casa. De exemplu, două unități de 9000BTU pot fi folosite în 2 camere, astfel bucurându-te de eficiență garantată. Un kit de instalare în acest fel poate costa însă un pic mai mult.

Alegere în funcție de zgomot

Zgomotul produs de un AC este extrem de important. Puteți alege aparate de aer condiționat cu nivel mediu de zgomot (valorile învârtindu-se la 40 – 60dB). Însă, dacă verificați topul realizat de noi, veți observa acolo și o variantă extrem de eficientă din acest punct de vedere, care are un nivel de zgomot produs de aprox. 20dB.

Renumite pentru silențiozitate sunt aparatele de aer condiționat produse de Daikin.

Acestea sunt principalele modalități / criterii de alegere a unui AC. Tu în funcție de ce anume alegi aparatul condiționat pentru casa ta?