de 25 de ani pe piata

Pompa de căldură sol/apă. Ce este o pompă de căldură sol/apă?

O pompă de căldură sol/apă este un sistem care extrage căldura din sol, această căldură fiind numită și căldură geotermală. De aceea, sistemul este uneori numit pompă de căldură geotermală. De obicei, lucrăm cu un sistem închis. Acest sistem poate fi aplicat în două moduri : un sistem vertical sau un sistem orizontal.

De obicei se aplică un sistem vertical. Acesta este un puț vertical care este forat cu țevi de până la 180 de metri adâncime. La aproximativ 50 de metri adâncime, temperatura este constantă și nu ești influențat de vreme. Drept urmare, aveți întotdeauna același randament.

Un sistem orizontal este excavat mult mai puțin adânc și necesită mai mult spațiu în m²  în jurul unei case. Se poate folosi următorul calcul : pe m² de suprafață locuibilă este nevoie de dublu față de m² pentru excavare. Ca rezultat, trebuie făcută destul de multă excavare și se alege un foraj vertical.

Există mai mult timp în procesul unei pompe de căldură sol/apă, motiv pentru care este adesea instalat acest sistem în proiecte mai mari. Acestea sunt în principal case noi, decomandate. Investiția în sistem este, de asemenea, mult mai substanțială.

Cum funcționează o pompă de căldură sol/apă?

O pompă de căldură sol/apă este conectată la un circuit închis. Această conductă este subterană și, la fel ca în cazul altor pompe de căldură, circuitul funcționează cu un agent frigorific. Sistemul închis are un schimbător de căldură în partea de jos. Energia este schimbată din apă în acest sistem închis care este pompat în jur. Prin principiul evaporării și condensului se mărește apa pentru a fi folosită pentru locuință.

Puncte suplimentare de atenție

Instalarea unei pompe de căldură sol/apă necesită o atenție suplimentară. Mai ales față de o instalație hibridă sau cu o pompă de căldură aer/apă. Datorită adâncimii unui sistem vertical, este necesară o autorizație pentru forarea puțului. Puteți solicita acest lucru de la primărie. Atunci este important să știm dacă clădirea nu se află într-o zonă de protecție a apelor subterane. Forarea trebuie efectuată numai de un forator de puțuri autorizat, care știe cum este instalată rețeaua de conducte. Trebuie făcut un calcul important de transmisie pentru puterea termică eficace a pompei de căldură.

Unde poate fi folosită o pompă de căldură sol/apă?

O pompă de căldură sol/apă poate fi utilizată în toate tipurile de locuințe, atât clădiri existente, cât și construcții noi. Cu toate acestea, acest sistem este de obicei ales pentru casele mai mari și casele nou-construite.

În funcție de cantitatea de izolație aplicată, tu, în calitate de cumpărător, alegi tipul de sistem de emisie de căldură, încălzire prin pardoseală sau radiatoare/convectoare. Prețul, eficiența și confortul sunt cele mai bune cu o izolare puternică și cu alegerea încălzirii prin pardoseală.

O pompă de căldură sol/apă poate fi utilizată în fiecare casă nouă. Casele sunt bine izolate si au sistemele potrivite.

Cum îmi încălzesc casa?

Pompele de căldură funcționează cel mai bine cu temperaturi scăzute în sistemul de încălzire. Puteți opta, așadar, pentru încălzire prin pardoseală sau calorifere cu temperatură joasă. Când instalați o pompă de căldură aer/apă, instalați și un rezervor tampon pentru apă caldă. Caldura generată poate fi folosită pentru incălzirea in pardoseală, apă de la robinet și pentru piscină.

Cât costă o pompă de căldură sol/apă?

O pompă de căldură sol/apă este o investiție mai mare decât un alt tip de pompă de căldură. Este mai multă personalizare și este nevoie de mai multă muncă. Gândiți-vă la forajele pentru rețeaua verticală și la instalația pompei. Costurile unui sistem la sol sunt între 15.000 și 30.000 de euro. Diferențele dintre investiții depind de ajustările care trebuie făcute și de dorințe și nevoi.

Beneficiile pompei de căldură sol/apă

Avantaj 1: Funcție confortabilă de încălzire și răcire. Confort optim pe tot parcursul anului cu funcție de răcire pentru lunile de vară.

O casă cu o temperatură constantă oferă un mediu de locuit foarte confortabil. Cu o pompă de căldură, casa ta este încălzită constant pe tot parcursul anului. Acesta este perfect pentru lunile mai reci de iarnă. Temperatura solului de la 10 până la 12 grade Celsius face ca pompa de căldură să fie ideală pentru răcire. Acest lucru este posibil prin oprirea compresorului din pompa de căldură. Apoi apa rece este pompată în jur. Fapt ce oferă un plus de confort în timpul lunilor de vară. Casa ta va fi mult mai confortabilă cu o pompă de căldură.

Avantajul 2: Pompa de căldură sol/apă sursă de energie durabilă

O pompă de căldură sol/apă folosește doar electricitate. Energia cu care funcționează pompa de căldură sol/apă este geotermală. Această energie este gratuită. Scopul principal este ca toate țările din Europa sa aibă o scădere la emisiile de CO2 până în 2030. Pompa de căldură nu numai că nu folosește combustibili fosili, o pompă de căldură emite și mult mai puțin CO2.

Avantajul 3: Valoarea casei crește datorită pompei de căldură

O etichetă energetică mai bună asigură o valoare mai mare a locuinței. În zilele noastre, casele trebuie să aibă o etichetă energetică. În clasele de la A la G, această etichetă indică în ce clasă energetică se încadrează casa și cât de durabilă este. Cu cât clasa este mai mare, cu atât eticheta energetică a locuinței este mai bună. Studiile arată că locuințele cu o etichetă energetică mai bună valorează în medie cu 5% până la 10% mai mult decât locuințele cu o etichetă energetică mai mică.

Avantajul 4: Cea mai mare performanță

Produce căldură constantă pentru o eficiență ridicată. Dat fiind faptul că energia este extrasă adânc din pământ, randamentul este constant. Prin urmare, anotimpurile nu au nicio influență asupra eficienței și un sistem la sol realizează astfel o eficiență ridicată constant.

La Conexinstal suntem bucuroși să te ajutăm să iei cea mai bună decizie pentru o locuință durabilă. Contactează-ne pentru o consultație gratuită!