de 25 de ani pe piata

Pompa de căldură aer/apă. Ce este o pompă de căldură aer/apă? 

Pompa de căldură aer/apă este o pompă de căldură complet electrică, cunoscută și ca pompă de căldură autonomă. Așadar, casa nu mai este încălzită cu gaz. Pompa de căldură aer/apă obține energie dintr-o sursa inepuizabila, aerul exterior. Funcționarea fiecărei pompe de căldură constă din următoarele faze: evaporator, compresor, condensator și supapa de expansiune.

Cu o pompă de căldură aer/apă aveți o unitate exterioară și o unitate interioară. Ambele se ocupă de întregul procesul de generare a energiei. Unitatea exterioară și unitatea interioară a pompei de căldură aer-apă sunt conectate într-un circuit închis.

În acest circuit circulă un agent frigorific. Acest lucru asigură că sistemul funcționează, evaporându-se și condensând. Ventilatorul din unitatea exterioară extrage energia din aer și o trece prin evaporator. O parte din zgomot provine de la ventilatorul pompei de căldură. Ulterior, presiunea mai scăzută din evaporator face ca agentul frigorific să fiarbă.

Compresorul transportă agentul frigorific gazos la condensator (schimbător de căldură). În timpul acestui proces, presiunea și temperatura cresc, care sunt apoi eliberate în sistemul de climatizare din casa dumneavoastră. Vaporii se condensează din nou și devin din nou agent frigorific lichid. Procesul începe din nou prin supapa de expansiune.

Unde poate fi folosită o pompă de căldură aer/apă?

O pompă de căldură aer/apă poate fi folosită în toate tipurile de locuințe, atât clădiri existente cât și construcții noi. Uneori, consumatorii încă ezită să ia o pompă de căldură complet electrică într-o casă mai veche, în funcție de un sfat bun care este pur și simplu posibil.

Având în vedere aplicabilitatea simplă a unei pompe de căldură aer/apă, aceasta este adesea aleasă în clădirile existente. Ea poate fi instalată și ulterior. Împreună cu pompa de căldură hibridă, aceasta este cea mai populară alegere. Nu trebuie solicitate autorizații și singurul lucru important este amplasarea corectă a unității exterioare. Cel mai important lucru la achiziționarea unei pompe de căldură aer/apă este adecvarea locuinței.

În funcție de cantitatea de izolație aplicată, tu, în calitate de cumpărător, alegi tipul de sistem de emisie de căldură, încălzire prin pardoseală sau radiatoare/convectoare. Rentabilitatea realizabilă este excelentă, iar investiția este viabilă financiar.

O pompă de căldură aer/apă poate fi utilizată în fiecare casă nouă. Casele sunt bine izolate și au sistemele potrivite.

Cum îmi încălzesc casa?

În funcție de cantitatea de izolație aplicată, alegeți tipul de sistem de emisie de căldură, încălzire prin pardoseală sau radiatoare/convectoare. Prețul, eficiența și confortul sunt cele mai bune cu o izolare bună și alegerea încălzirii prin pardoseală.

Pompele de căldură funcționează cel mai bine cu temperaturi scăzute în sistemul de încălzire. Puteți opta așadar pentru încălzire prin pardoseală sau calorifere cu temperatură joasă. Când instalați o pompă de căldură aer/apă, instalați și un rezervor tampon pentru apă caldă. Caldura generată poate fi folosita pentru încălzirea apei de la robinet și chiar și pentru piscina.

Cât costă o pompă de căldură?

În funcție de alegerea sistemului de emisie de căldură și a pompei de căldură, investiția este între 7.000 € și 12.500 €. Aceasta exclude subvențiile și alte posibile economii. Cel mai eficient este un sistem care funcționează la încălzire la temperatură joasă. Diferențele dintre investiții depind atât de ajustările care trebuie făcute, cât și de dorințele și nevoile.

Avantaje pompa de căldură aer/apă

Avantaj 1: Economisiți costurile cu energia

O pompă de căldură aer/apă nu utilizează gaz. Cu cât eficiența pompei de căldură este mai bună, cu atât mai mulți bani puteți economisi. Pentru fiecare kWh consumat de pompa de căldură, primiți în schimb + 4 kWh de energie. Aceasta are de-a face cu COP-ul pompei de căldură. Majoritatea locuințelor sunt potrivite pentru pompa de căldură aer/apă, atâta timp cât izolarea locuinței dumneavoastră este bună. Pentru o casă bine izolată, presupuneți aproximativ 50 de W pe m². Cu o casă semi-decomandată cu aproximativ 130 m² și un consum total de gaze de 1.300 m³, puteți economisi aproximativ € 750 până la €800 pe o bază anuală.

Avantajul 2: Valoarea casei crește datorită pompei de căldură

O etichetă energetică mai bună asigură o valoare mai mare a locuinței. În zilele noastre, casele trebuie să aibă o etichetă energetică. În clasele de la A la G, această etichetă indică în ce clasă energetică se încadrează casa și cât de durabilă este. Cu cât clasa este mai mare, cu atât eticheta energetică este mai bună. Studiile arată că locuințele cu o etichetă energetică mai bună valorează în medie cu 5% până la 10% mai mult decât casele cu o etichetă energetică mai mică.

Avantajul 3: Trai confortabil

Confort optim pe tot parcursul anului datorită căldurii constante. O casă cu o temperatură constantă oferă un mediu de locuit foarte confortabil. Cu o pompă de căldură, casa ta este încălzită constant pe tot parcursul anului. Acest lucru este perfect în timpul lunilor mai reci de iarnă. În plus, o pompă de căldură îți poate răcori casa, ceea ce oferă un plus de confort în lunile de vară. Casa ta va fi mult mai confortabilă cu o pompă de căldură.

Avantaj 4: Posibilitatea de modernizare

Micile ajustări fac întotdeauna posibilă instalarea. Oricine deține deja o casă existentă sau o casă nouă poate trece oricând la o pompă de căldură aer/apă. Deoarece este un proces de instalare relativ simplu, aceasta se poate face într-o zi. Este necesar doar să se uite la cantitatea potrivită de izolație a casei.

Avantajul 5: Pompa de căldură aer/apă este o sursă de energie regenerabilă

Contribuția ta la un mediu mai bun este realizată. Energia pe care funcționează pompa de căldură aer/apă este aerul. Aerul este gratuit. Țările de Jos trebuie să fie fără gaz până în 2050. În plus, emisiile de CO2 trebuie reduse cu 40% până în 2030. Pentru a atinge aceste obiective, guvernul face tot posibilul pentru a începe această tranziție energetică acum. Pompa de căldură nu numai că nu folosește combustibili fosili, o pompă de căldură emite și mult mai puțin CO2. Cu cât casa este mai durabilă, cu atât are mai multe beneficii.

La Conexinstal suntem bucuroși să te ajutăm să iei cea mai bună decizie pentru o locuință durabilă. Contactează-ne pentru o consultație gratuită!