Încălzirea prin pardoseală este trainică și economică, dar există multe preconcepții despre modul în care funcționează. Dorim să demontăm cele mai frecvente mituri să îți explicăm de ce acest sistem este o opțiune excelentă pentru tine.
Există multe concepții greșite despre ce este încălzirea prin pardoseală și cum funcționează aceasta. A venit timpul să corectăm asta odată pentru totdeauna. Îți vom spune cum funcționează acest sistem durabil și rentabil și de ce este o alegere excelentă pentru casa ta.
Tipuri de încălzire în pardoseală
Înainte de a demonta mituri, să aruncăm o privire asupra diferitelor tipuri de încălzire prin pardoseală.
În prezent, există două tipuri de sisteme de încălzire prin pardoseală: sistem electric și sistem hidraulic, care funcționează cu apă caldă.
În proiectele de construcții noi se folosește de obicei varianta hidraulică „umedă”, în timp ce sistemele electrice sunt cele mai potrivite pentru spațiile renovate.
Cunoscând puțin din partea tehnică a încălzirii în pardoseală, este timpul să ne întoarcem la preconcepțiile despre încălzirea în pardoseală.
Încălzirea în pardoseală este mult mai scumpă decât caloriferele
Este adevărat că instalarea încălzirii în pardoseală este cu 30% mai scumpă decât în cazul caloriferelor tradiționale. Însă încălzirea în pardoseală este o investiție care se amortizează pe termen lung. Deoarece sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic și necesită mai puțină întreținere, facturile la energie și costurile totale ale sistemului sunt mult mai mici decât în cazul caloriferelor tradiționale.
O casă cu încălzire prin pardoseală nu este niciodată caldă
Deși încălzirea prin pardoseală nu produce la fel de multă căldură ca un radiator convențional, generează suficientă căldură pentru a crea un mediu confortabil. Sistemul distribuie căldura uniform pe toata suprafața pardoselii, astfel încât temperatura camerei să se ridice la 25°C. Proprietarii pot chiar să coboare termostatul cu câteva grade având siguranța că nu vor pierde căldură.
Încălzirea în pardoseală este practic încălzire electrică
Încălzirea electrică în pardoseală funcționează bineînțeles pe energie electrică, dar sistemul hidraulic funcționează cu apă caldă și încălzire centrală. Există, de asemenea, o opțiune de conectare a unui sistem de încălzire prin pardoseală la o pompă de căldură. Deși pompa de căldură necesită puțină energie electrică, folosește și energie regenerabilă. Deoarece încălzirea prin pardoseală funcționează la o temperatură scăzută constantă, alegerea de a adăuga o pompă de căldură la sistemul tău este una ideală.
Încălzirea prin pardoseală durează mai mult pentru a încălzi o casă, așa că nu există niciodată o temperatură constantă
Sistemele hidraulice reacționează puțin mai lent. Dar asta nu înseamnă că îți va fi frig în casă. Este important să iei în considerare modul în care poți adapta cel mai bine sistemul la stilul tău de viață și cum poți menține temperatura confortabilă în interior. De exemplu, dacă ai un sistem hidraulic, poți utiliza setările pentru a te asigura că temperatura camerei scade doar cu trei grade în timpul nopții.
Încălzirea prin pardoseală îți face picioarele să se umfle
La începutul sistemelor de încălzire prin pardoseală, temperatura camerei putea crește la mai mult de 35°C, iar picioarele se puteau umfla. Dar cu sistemele actuale, asta nu se mai întâmplă, mai ales dacă locuința ta este bine izolată. Combinând încălzirea prin pardoseală cu o pompă de căldură, sistemul poate oferi chiar și răcire, ceea ce este un avantaj în lunile fierbinți de vară.
Încălzirea prin pardoseală este nesănătoasă
Încălzirea prin pardoseală împiedică circulația particulelor de praf care pot provoca alergii sau boli. Proprietarii acestor case beneficiază, de asemenea, de o umiditate mai bună și un mediu mai sănătos, fără acarieni și mucegai, ceea ce este util în special pentru cei care suferă de alergii sau probleme respiratorii.